Koldo Chamorro

EL SANTO CHRISTO IBÉRICO

CASTELLÓ DE LA PLANA

Del 10 de maig al 22 de juny de 2024
MENADOR espai cultural. Sala d’exposicions. Pl. de l’Hort dels Corders, 4.
De dilluns a divendres, de 10 a 20.30 h, i dissabtes, de 10 a 14 i de 17 a 20.30 h.

Una reflexió visual sobre les manifestacions religioses de la península Ibèrica.

Koldo Chamorro va començar en 1974 «El Santo Christo Ibérico», un gran projecte monogràfic per a reflexionar visualment sobre els diferents aspectes de les litúrgies i manifestacions religioses de la península Ibèrica, així com sobre la presència de la creu cristiana en el nostre paisatge social.

Koldo Chamorro va entendre, en els últims anys del franquisme, que hi havia unes certes manifestacions religioses, festes populars i rituals que es trobaven en trànsit de desaparició, perquè l’agonia de la dictadura les portaria presumiblement a l’oblit, i per l’avanç de les noves tecnologies i de la futura globalització. No obstant això, no va tractar de preservar fotogràficament aquest patrimoni suposadament moribund, sinó que va voler elaborar una profunda anàlisi social que mostrara les contradiccions d’una Espanya llastrada per l’endarreriment i l’obscurantisme, però que es veia arrossegada cap a la modernitat, a través d’una mirada profundament personal i amb un estil inconfusible.

El «Santo Christo Ibérico» s’organitza seguint les estacions del viacrucis, que marquen el ritme d’una estructura narrativa mil·lenària. L’autor el va donar per finalitzat en celebrar-se el jubileu catòlic de l’any 2000.

 


 

Koldo Chamorro (Vitòria-Gasteiz, 1949—Pamplona-Iruña 2009) és el nostre fotògraf decisiu. La seua pàtria era el reportatge fotogràfic, entès com la forma més completa, arriscada i pertinent per a parlar de la vida de les persones.

Va viure la infància i adolescència en la colònia espanyola de Guinea Equatorial. De formació fotogràfica autodidacta, va ser membre del grup de fotografia d’avantguarda Alabern (Barcelona) i de Minority Photographers (Nova York). Des dels anys 70 documenta juntament amb uns altres fotògrafs de la seua generació l’Espanya que afrontava els últims anys de la dictadura franquista.

En els seus innombrables treballs, després de més de quaranta anys d’exercici professional, Koldo Chamorro es va ocupar de múltiples qüestions sobre les estructures socials, la religió, les festes, els bous, el cos, el sexe…

Les seues fotografies no s’esgoten en una primera lectura. Ens interpel·len, ens desestabilitzen i ens inquieten, són petits laberints on qualsevol camí és possible, on regna l’ambigüitat i el joc, on hi ha moltes preguntes i poques respostes, i on, com a ell tant li agradava recordar citant el Tao-Te Ching, «El visible fa la forma; l’invisible li dona el valor».

Va ser un contador d’històries. Curiós, empàtic, imprevisible, crític implacable, observador, generós, tenaç, apassionat, minuciós, inconformista, bon conversador, entremaliat, vitalista, exigent, molt afectuós. Va volar lliure com a fotògraf en uns anys en què els llastos d’aquest país eren abundants i semblaven eterns. La seua complexa mirada ens parla de nosaltres mateixos.