Erik Estany Tigerström

DEL QUE PASSA A FORA

BENICÀSSIM

De l’11 de maig al 23 de juny de 2024
Centre Cultural Melchor Zapata. C/ de Sant Tomàs, 9.
De dijous a diumenge, de 18 a 21 h, i dissabte, d’11 a 14 h.

«Del que passa» reflexiona sobre com veiem el món actualment. El treball explora com les tecnologies de visualització actuals, i els nous modes de veure que produeixen, configuren la nostra percepció de la realitat i la realitat mateixa.

Per a això, el treball parteix de la finestra, entesa des de tres perspectives diferents: el concepte de finestra com a metàfora de la visió, la finestra física des de la qual el fotògraf ha pres totes les imatges del treball, i el sistema de finestres digitals i virtuals per on circulen aquestes imatges.

L’autor se serveix del context local que mostra la finestra per a pensar en el context global de capitalisme visual que projecta la pantalla, caracteritzat per la centralitat de la imatge, la tecnociència i la computació. Així doncs, el treball reflexiona sobre la condició de la imatge contemporània i les característiques de la seua producció i circulació, i més concretament, sobre qüestions com ara la nova normativitat visual basada en les pantalles, la visió maquínica i la intel·ligència artificial, la virtualitat, o el desplaçament de la perspectiva lineal a la visió vertical.

La relació de simbiosi que estableixen el fotògraf i la màquina en el projecte encarna la connexió que mantenim actualment amb la tecnologia. Una relació d’aprenentatge mutu, on aprenen a veure l’u de l’altre, en un joc que els permet veure més enllà de l’existent, i imaginar al món mentre el modelen.

Les imatges del projecte, representen sobretot una reflexió sobre si mateixes i sobre el mateix mitjà fotogràfic. Al cap i a la fi, la màquina i el fotògraf miren el que passa fora per a imaginar què ocorre dins d’eixa capa d’imatges que media entre nosaltres i el món.

 


 

Erik Estany Tigerström (Girona, 1982) utilitza la fotografia com una eina per a pensar en el mateix mitjà fotogràfic i en la seua relació amb el llenguatge. Els seus interessos giren entorn de l’agència de les imatges en l’actualitat, l’estructura ideològica de la tecnologia per on operen aquestes imatges, i les implicacions de la seua centralitat en les nostres vides.

Ha exposat el seu treball en espais com la Sala Amárica, el Bòlit Centre d’Art Contemporani, o la Sala Cava de Ca Basté, i en mostres com Les Nuits Paris, Festival Panoràmic, OFF Bratislava, Festival Internacional La Nuu, FineArt Igualada, o Festival Transfronterer Fotolimo, entre altres. Ha sigut reconegut amb la nominació a Plat(t)form del Fotomuseum Winterthur, amb el premi del festival d’Art Photo BCN, o amb el premi del Fòrum Fotogràfic Ca Basté, entre altres.

Com a docent, ha impartit diversos tallers i cursos, i actualment dirigeix i imparteix el laboratori «Jugar contra la máquina» en Ensambles.org juntament amb Martín Bollati, i l’assignatura Generació d’imatges amb IA del grau de Fotografia d’IDEP Barcelona.

És llicenciat en Disseny gràfic per l’Escola d’Art i Disseny d’Olot, i s’ha format, en realització audiovisual en IDEP Barcelona, i en fotografia en ERAM-UdG, FUGA, L’Observatori i CASA Madrid, així com en diferents tallers i seminaris.

Agraïments: Diputació Foral d’Àlaba, L’Observatori, Estampa, Federico Jünemann, FUGA, Jon Uriarte, Júlia Terricabras, Marta Dahó, Nicolás Saganias, Rocío López, Sociedad Fotográfica Alavesa.

Resum de privacitat

Aquesta web utilitza cookies perquè puguem oferir-te la millor experiència d'usuari possible. La informació de les cookies s'emmagatzema en el teu navegador i realitza funcions com ara reconèixer-te quan tornes a la nostra web o ajudar el nostre equip a comprendre quines seccions de la web trobes més interessants i útils.