Aleix Plademunt

Matter

CASTELLÓ DE LA PLANA

Del 29 de setembre al 26 d’octubre de 2023
MENADOR espai cultural. Sala d’exposicions. Plaça de l’Hort dels Corders, 4. De dilluns a divendres, de 9:00 a 21:00 h, dissabtes de 10:00 a 14:00 h i de 17:00 a 21:00 h.

Organitza: Ajuntament de Castelló de la Plana, Universitat Jaume I

Del llatí mater (mare), la paraula matèria denomina la substància primera amb la qual estan fetes les coses. El terme en anglès matter amplia les seues accepcions i inclou problema, assumpte, quelcom que importa, fins i tot alguna cosa que preocupa. El projecte «Matter» analitza una de les qüestions més antigues de la nostra existència: l’origen.

La matèria està composta per minúscules partícules indivisibles, en si mateixes inertes, immòbils, incapaces de reproduir-se. No obstant això, la seua combinació dona lloc a la vida. Amb l’impuls revolucionari del Big-bang, la seua pròpia explosió de matèria dona origen a l’univers. En el cicle vital som capaços de reproduir-nos, generem i utilitzem energia, evolucionem i morim. La matèria involucrada en aquest cicle, en canvi, roman participant de nous cicles. És l’única cosa segura des del principi fins a la fi.

En una de les composicions evolutives més pròximes en espai i temps, sorgeix l’ésser humà. Esforçat a dominar la capacitat de transformació de la matèria, la multiplica en compostos impossibles, genera estructures artificials en el laboratori o en el mateix entorn quotidià, i la interpreta mitjançant mecanismes cada vegada més abstractes. La complexitat presideix l’evolució, fins al punt d’oblidar que aquesta ha sigut possible gràcies a la precisa imitació dels processos originals.


Aleix Plademunt
 (Girona, 1980).
Va estudiar fotografia a la Universitat Politècnica de Catalunya i va finalitzar un postgrau en la Universitat de Las Américas Puebla (Mèxic). Viu i treballa a Barcelona. Com a fotògraf ha realitzat sèries d’imatges en punts del planeta tan dispars com l’Argentina, el Brasil, els Emirats Àrabs, Egipte, Grècia, el Japó, Mèxic, el Perú, Turquia i la Xina. Amb imatges d’una acurada composició formal i un llenguatge objectiu i distant, reflexiona sobre la petjada humana en el territori rural i urbà, tant en un sentit social i històric com ecològic. En la seua construcció visual del paisatge, repensa conceptes com ara espai, lloc, intervenció, abús, domini o presència. És cofundador de la plataforma editorial de llibres d’artista Ca l’Isidret Edicions.

Des de principis del 2000 ha exposat individualment en el Col·legi d’Arquitectes de Catalunya de Barcelona (2006), en la London Art Fair (2008), en el Centre Difusor d’Art de Lisboa (2012), en la New Gallery de Madrid (2015), en el Centro de Fotografía Contemporánea de Bilbao (2015), en el Centro de Arte de Alcobendas de Madrid (2016), en el FG2 de Gotemburg (2018) i en la Galerie Olivier Waltman de París (2021), entre altres espais. La seua obra es troba en col·leccions com les del Banc d’Espanya i el MACBA de Barcelona.