Presentació

«Ningú escapa a la fascinació que produeix la fotografia, és com una caixa màgica.»
Bárbara Allende Gil de Biedma, Ouka Leele


La imatge visual descriu i ofereix testimoniatge de les característiques estructurals de la societat. La fotografia es configura així com una forma essencial d’expressió artística que fusiona el perfil individual de l’artista amb l’exposició de la història del moment, de les experiències humanes comunes en comunicació amb el seu entorn, de com és el territori, la situació economicosocial, la ciència, l’art, etc., a través de l’instant que l’artista va decidir immortalitzar.

És aquest un dels significats primers d’IMAGINÀRIA, que fa de la fotografia el centre d’investigació, de suport, de coneixement a través de la imatge fixa en el seu component artístic, i que permet a la ciutadania observar altres posicions i perspectives que, amb la tecnologia i la digitalització, són encara més obertes i accessibles.

En eixa universalització de la imatge la universitat està concernida i, des de la missió cultural dels espais d’educació superior, assumim la responsabilitat que la fotografia siga una manera d’ampliar i mobilitzar coneixement al mateix temps que un activador de la creativitat i de la capacitat crítica.

A més, aquest projecte és el resultat d’un treball col·lectiu, en oberta col·laboració i diàleg amb institucions, ajuntaments i persones que acompanyen la Universitat Jaume I en aquest recorregut. Igualment, gràcies a la direcció, a l’equip i als i les artistes que formen part d’aquesta nova proposta IMAGINÀRIA 2023.


Carmen Lázaro Guillamón
Vicerectora de Cultura, Llengües i Societat

La presència i la importància de la imatge


La presència i la importància de la imatge en les nostres vides és inqüestionable. En l’actualitat, i en concret la fotografia, viu un moment que sacsa els fonaments i les bases de la disciplina. La recent aprovació del Centre Nacional de Fotografia formalitza institucionalment un marc que s’ocupa de la fotografia i atorga un merescut reconeixement a un col·lectiu sempre present, però allunyat socialment de l’enorme potencial i valor que atresora. D’altra banda, el ràpid desenvolupament tecnològic que s’observa últimament al voltant de la imatge, pronostica una nova crisi on una altra vegada s’anuncia el suposat fi de la fotografia com a mitjà creatiu. Des de la seua aparició a mitjan segle XIX i la comparativa amb la pintura, passant per la crisi que va suposar la incorporació massiva de la fotografia digital enfront de l’analògica en la dècada dels 80, ara, ens enfrontem amb el descomunal repte de la generació d’imatges via intel·ligència artificial.

Per a IMAGINÀRIA és un recorregut que parteix d’un nou equip de direcció, assumint el posicionament de la figura del comissariat, l’accés a través de la convocatòria oberta al col·lectiu d’artistes visuals, el respecte a l’obra amb la producció i adequació en sala i l’experiència del públic destinatari com a prioritats, amb la finalitat de gestionar un festival que aculla la representació dels diferents sensibilitats visuals, incloent-hi autories consolidades i noves figures emergents.

En aquesta edició, que es troba fora de les dates habituals, comptarem amb la participació de comissariat de distinció internacional, així com altres autories amb recent premis i reconeixements. Convidem el públic a participar activament en els espais de diàleg, les activitats programades i, per descomptat, en les exposicions.

I així, amb la incertesa pròpia d’un nou repte, però amb esforç i il·lusió, la nova direcció d’IMAGINÀRIA afronta el reinici d’un prestigiós festival de fotografia amb vint anys de recorregut a Castelló i la seua província posant en valor la imatge fixa.

Com deia el mestre Paul Graham: «(La fotografia) parla d’aquest món i dels que t’envolten en aquest» i es preguntava si hi havia res més preciós que això.

Per això somiem amb un festival que servisca de gaudi, d’aprenentatge i de motivació; un festival amb perspectiva de gènere i amb igualtat d’oportunitats per a artistes emergents. A poc a poc, en equip, al costat de totes les persones que hi ha darrere de les entitats que fan tot això possible, ho intentarem, encertarem, ens equivocarem, aprendrem i seguirem. Perquè val la pena, perquè serà preciós.


Vicent Tena
Director artístic del festival