





Laura Palau
Flexió de xilema
Vilafranca
Del 20 d’octubre al 26 de novembre
Sales gòtiques de l’Ajuntament. C/ de Sant Roc, 1. De dimecres a diumenge de 10 a 13:30 h, divendres i dissabtes de 16 a 18 h.
Organitza: Ajuntament de Vilafranca, Diputació de Castelló, Universitat Jaume I
No fa tant de temps que en el meu lloc de naixement es talava un arbre per a celebrar l’emancipació dels fills. Antigament es tallava la noguera familiar per a fer la taula del menjador on es reuneix tota la família. Seguint aquesta pràctica, que s’ha perdut arran del capitalisme i la centralització de la producció en fàbriques i ciutats, l’abaratiment de costos i la precarietat laboral, voldria rescatar els valors d’allò que s’ha fet a mà, d’allò que és singular i imperfecte, objectes que mostren el rastre dels cucs que van habitar la fusta i nus que compten anys. En aquest cas, construïsc un moble que servisca per a la vida senzilla i pràctica en el camp a partir de la noguera seca del Seno.
Laura Palau (Benlloc, 1993).
Fa ús de la fotografia, la performance i el joc per a remeiar els hàbits i pràctiques que ens oprimeixen en l’espai públic. Criada en els valors de l’agricultura i l’ecologia, treballa ajudant-se d’aquesta lògica, la del camp, per a separar el superficial de l’útil, cultivar la paciència i situar el nord. I amb això planteja una pràctica subtil que s’integra com un incident més en la constel·lació d’imatges que ens envolten.
Fomentant enfocaments interdisciplinaris entre l’art i la ciència o el disseny i la sociologia, els seus estudis en la Universitat Politècnica de València, on es va graduar en 2017, la van ajudar a establir les bases de la pràctica artística.
Després de l’estada a Alemanya es va desplaçar a Normandia, França, a produir un nou treball per al festival PALMA mitjançant una càmera obscura interactiva realitzada amb una institució local i adolescents d’entorns marginats.
A finals de l’estiu de 2022 va completar el programa de mestratge Fotografia i Societat en la Royal Academy of Art The Hague (KABK), als Països Baixos, un temps que va contribuir essencialment al desenvolupament i creixement en els àmbits personal i professional, amb èmfasi en temes socialment atractius i el paper social de la fotografia i l’art dins de la societat.